dinsdag 21 februari 2017

Recensie: De Glazen Troon ~ Sarah J. MaasEngelse titel: Throne of Glass
Nederlandse titel: De Glazen Troon
Auteur: Sarah J. Maas
Serie: Glazen Troon serie, boek #1
Uitgever: Bloomsbury Children's Books
Nederlandse uitgever: Boekerij
Datum van uitgave: 3 Mei 2013 (Eng editie)
Aantal pagina's: 404 p.
Taal: Engels, Nederlands, Spaans, Duits, e.a.
Leeftijdscategorie: Young Adult, jongvolwassenen
Andere boeken in deze serie:
De Donkere Kroon, Crown Of Midnight, boek #2
Erfgenaam van Vuur, Heir of Fire, boek #3
Queen Of Shadows (nog niet vertaald), boek #4
Empire Of Storms (Engelse editie verwacht in september), boek #5
The Assasin's Blade, korte verhalen bundel, nog niet vertaald


Over De Glazen Troon

De magie is uit Erilea verdwenen.
Op de troon zit een brute koning.
Een competitie kan de wereld Adarlan's meeste gevreesde huurmoordenaar veranderen.

Celaena Sardothien was ooit Adarlan’s meest gevreesde huurmoordenaar. Nu moet ze zien te overleven in de zoutmijnen van Endovier. Tot op een dag de kroonprins haar een voorstel doet dat ze niet kan weerstaan, een kans op vrijheid.

Het enige wat ze hiervoor hoeft te doen is de koning’s kampioen worden. Maar als de concurrenten een voor een op brute wijze vermoord worden, vrees ook Celeana voor haar leven. Zal ze het duister dat zich heeft gevestigd in het glazen kasteel kunnen verslaan?

He new her somehow. And he knew she wouldn't harm him. It made little sense. When they talked, as sharp as her words usually were, he felt at ease, as if he could say anything. An she must have felt the same.
Dorian ~ Throne of Glass

Mijn recensie

Hoe schrijf je een recensie over een boek dat zo uitermate populair is dat eigenlijk alles al gezegd is? Dat was mijn gedacht toen ik aan deze recensie begon. Na een tijdje zoeken op mijn favoriete blogs, kwamen er twijfels over hoe populair dit boek aan deze kant van de oceaan eigenlijk is? Ik vond wel recensies op mijn favoriete blogs, allemaal net als deze van de Engelstalige versie.

Een tweede zoekactie eindigde op de website van de Boekerij de Nederlandse uitgever van dit boek.  Daar bleek tevens het boek uitverkocht te zijn, ik weet niet of ik dat een goede of slechte zaak moet vinden. Het is al een tijdje geleden dat ik aan deze recensie begon, en dus is dit misschien voor sommige mensen al oud nieuws maar de uitgever komt met nieuwe covers! Op Facebook stonden 2 versies, je kon de uitgever laten weten welke jij het mooiste vond. Ik moet bekennen dat ik ze erg mooi vond maar ze kunnen echt niet op tegen de originele cover, sorry Boekerij!

Nu terug naar waar het eigenlijk om moet gaan het boek! Dit is een knap staaltje werk, vanaf de eerste letter hang je aan Sarah's lippen en wil je dit in een zucht uit lezen. Mocht je nog twijfelen of dit boek iets voor jou is, ik ga proberen uit te leggen waarom het de moeite waard is, om te lezen.

Sarah J. Maas heeft een geweldige nieuwe wereld voor ons gecreƫerd, genaamd Erilea. De koning van Adarlan, een van de landen van deze nieuwe wereld regeert met ijzeren hand en probeert stukje bij beetje heel Erilea te veroveren.

Onze reis door Erilea begint in Endovier, een straf kamp hier vinden wij onze hoofdpersoon, de nog al arrogante (ex)huurmoordenares Celaena. Ja ik noem Celaena arrogant, want zo komt ze vooral in het begin over. Later zal blijken of ze werkelijk zo "getalenteerd" is als dat ze ons belooft.

Ondanks het feit dat Celaena nog al arrogant op mensen kan overkomen, heeft ze toch ook een andere kant, een zachte kant. Ze probeert op haar manier de wereld te redden, ze heeft ook veel demonen uit het verleden die haar van tijd tot tijd plagen. Al met al is het een heel sterk personage, iets wat ik erg kan waarderen.

Het verhaal wordt grotendeels verteld uit het perspectief van Celaena maar ook een aantal bijfiguren krijgen de kans om hun verhaal te vertellen, zoals kroonprins Dorian en Chaol, dit geeft diepte aan dit verhaal.

Naast de competitie en de romantiek heeft dit boek ook nog een redelijke dosis politiek. Een spelletje dat Nehemia heel goed speelt. Nehemia, de leukste bijfiguur

Verder wil ik toch even zeggen dat de er in de Nederlandse omschrijving gezegd wordt dat Celaena door 2 mannen bemind wordt. Mijn eerste reactie was, nee moet het weer over de romantiek boeg gegooid worden? Het is inderdaad zo dat 2 mannen verliefd op haar zijn, maar het verhaal focust zich hier niet op. Laat dit boek niet liggen om het feit dat er (weer) een liefdedriehoeksverhouding in zit. Je kunt hier namelijk prima om heen lezen! Dit is geen nieuwe Twilight, dit is een verhaal van overleven en actie! Zo dat wou ik toch echt even kwijt.

Ooooh en de cover van de Engelse versie, zooooo mooi! Ik heb ook de andere boeken al in de kast staan, echt een plaatje. Stuk voor stuk zijn deze boeken schitterend vormgegeven. Soms haal ik ze uit de kast alleen om ze even te bewonderen. 

Mijn waardering

De conclusie, een boek met een fascinerende nieuwe wereld. Een krachtige hoofdpersoon, goed uitgedachte bijpersonen, die je hart sneller laten kloppen of je de haren uit je hoofd doen trekken. De competitie is spannend tot het bittere einde en het laat je naar meer smachten. Het vervolg ga ik zeker lezen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten