zondag 30 augustus 2015

Swinging Saturdays #54: Lowlands vs Pukkelpop


Swinging Saturdays is een muzikale meme georganiseerd door Ice Cold Passion, om onze passie voor muziek te kunnen delen. Het doel is om een muziek top 5 (of top 10) te maken van het genre of artiest die je leuk vindt. Of wees creatief en deel een top 5 met een bepaald thema! Bijvoorbeeld een boek soundtrack, grappige liedjes of liedjes voor op een regenachtige dag top 5!Het is weer de tijd van het jaar, de tijd van de vele festivals. Vorig weekend waren dat 2 van de grootste in de buurt  Lowlands and Pukkelpop!

Lowlands wie kent het niet? Vook het eerst dit jaar niet uitverkocht, en nog stond ik er dit jaar niet. Al kan ik het, als de wind goed staat wel in mijn achtertuin horen. Want zo verweg is Lowlands voor mij niet, een half uurtje verder op zo te zeggen. Reden dat ik nog nooit ben geweest: ik heb niet zo veel zin om alleen te gaan, en ken niemand die graag met me mee zou willen. Dus ik ben een trouwe CouchLowlander. Hier gaat toch echt verandering in komen want volgend jaar is mijn festival jaar heb ik besloten, alleen of niet alleen volgend jaar is het jaar dat ik voor het eerst naar Lowlands ga!

Lowlands is toch anders dan bijvoorbeeld Pinkpop, dat ieder jaar de grootste namen heeft staan. Lowlands heeft de headliners niet, zij houden van to-be headliners. Bands die nu nog weinig bekendheid hebben, maar misschien wel een toekomstig talent blijken te zijn. Dit is volgens mij (iemand die er zelf nog nooit geweest is) wat Lowlands, Lowlands maakt.

Tergelijkertijd, bij onze zuiderburen vindt de tegenstander plaats: laat je horen voor: Pukkkelpop! whhooooeeeeeee! Zie je ze al staan tegen over elkaar in de boksring?  Pukkelpop begint een paar dagen eerder dan Lowlands op de woensdag, en de zaterdag is de laatste dag van Pukkelpop. Ik geloof dat het altijd samen valt met Lowlands, laat het even weten als ik het fout heb. In ieder geval, Pukkelpop heeft een vergelijkbare line up, tevens met veel nieuwe bands.

Sommige bands speelden zelfs zowel op Lowlands bands zoals Echosmith, Bastille, All Time Low (dit concert heb ik op de Lowlands live stream zitten kijken echt zo vet!), Bear's Den en Limpbizkit (waarvan ik het concert ook op de live stream heb zitten kijken, ik moet zeggen echt fantastisch, ook al ben ik niet echt fan van hun werk. Maar what's up met de Joker schmink gitaarist?).


In deze top 10 niet de bands die op beide festivals speelde, maar het beste, nieuwe acts van beide festivals.

1. LOWLANDS: FFS aka Franz Ferdinand & Sparks ~ Piss Off

WAANZINNIG!!!! Ja ook deze heb ik vanaf mijn bank gekeken. Om eerlijk te zijn, toen ik de Lowlands line up van dit jaar aan het bekijken was wist ik niet echt wat ik hier van moest denken. Ik ben al jaren groot fan van Franz Ferdinand. Sparks, tot nu toe had ik er nog nooit van gehoord. Toen ik het ging Youtuben was ik ook nog niet echt overtuigd dat ik het een goede combo zou vinden. Ik had het echt bij het verkeerde eind. De hoge aparte stem van Russell (Sparks), en Franz Ferdinand's Alex's  diepe zwoele stem zijn de perfecte match.
Klik gewoon op play en geniet!


2. PUKKELPOP: Radkey ~  Romance Down

Ik denk dat ik deze band voor het eerst ben tegen gekomen op Youtube, via, via, zoals dat bij mij wel vaker gaat. Vaak ben ik iets aan het kijken wat ik al ken, dan zie ik opeens aan de zijkant iets interessants staan en dan klik ik daar weer op. Soms is dit ook de reden dat mijn Swinging Saturdays zo lang duren om te maken. Terug naar Radkey, een opvallende Amerikaanse punk band, drie gasten die geweldige muziek maken.

3. LOWLANDS: AWOLNATION ~ Sail

Ik heb eigenlijk nog nooit van deze band gehoord, voor Lowlands. De Lowlands line up is er een die ik standaard ieder jaar even door kijk op zoek naar nieuwe juweeltjes. Geweldige bron om nieuwe leuke muziek te cinden dus. Het eerste liedje dat ik beluistered van AWOLNATION was Sail, en ik moet zeggen, erg "catchy". Deze band ga ik zeker toevoegen aan mijn playlist. Die zanger is net een Kurt Cobain lookalike met dat lange blonde haar...4. PUKKELPOP: Dropkick Murphys ~ The Boys Are Back

Sinds jaar en dag, is het Flogging Molly en Dropkick Murphys qua coole rock/folk/punk achtige muziek. Gitaren met doedelzakken, met een vlaagje volksmuziek, wat wil je nog meer. Trouwens mocht je Flogging Molly niet kennen check mijn Folky Top 5.

5. LOWLANDS: Ben Howard ~ Old Pine

Ik heb het concert van Ben Howard ook zitten kijken op de Lowlands live stream. En ik ben niet echt overtuigd, van zijn tweede album, I Forget Where We Were, want zo vrolijk je wordt van het eerste album, zo donker is het tweede. Het is jammer dat bijna zijn hele setlist bestong uit die donkere nummers, dus geen old pine voor ons, we kregen alleen Keep Your Head Up te horen. Toch ondanks de duistere, ietwat deprimerende liedjes bleef ik geintrigeerd kijken naar dit concert. Hier in ieder geval wel Old Pine, gewoon omdat het een heerlijk nummer is.


6. PUKKELPOP: Novastar ~ Because

Eigenlijk zijn er maar 2 liedjes van Novastar die ik leuk vind "Because" en "Mars Needs Women". Die laatste is voor mij al bijna te "spacey" maar toch vind ik dat nummer wel wat hebben. Weet je wat het is met deze band, ik kan gewoon niet een heel album van hun luisteren zonder in slaap te vallen of hem uit te zetten. There are only 2 songs I really like from Novastar, "Because" and "Mars Needs Women". Toch heb ik voor "Because" een zwak, dus omdat. Still Because is one of my favorite songs and it a home party for Novastar, they are from Belgium.

7. LOWLANDS: La Roux ~ Let Me Down Gently

Oke ik geeft eerlijk toe, synthesizers echt niet mijn ding, ook ben ik geen fan van haar stem, MAAR wat zet La Roux een geweldige show neer.

8. PUKKELPOP: Benjamin Booker ~ Violent Shiver

"It's Indie Rock 'N Roll For Me" jup letterlijk een citaat uit een Killers liedje. Benjamin Booker, is indie, en hij is steengoed. Zijn rustige nummers hebben een blues randje om u tegen te zeggen. Ook Benjamin ga ik toevoegen aan mijn playlsist.

9. LOWLANDS: The Staves ~ Chicago

Interessant trio, met schitterend engelachtig stemmen. Echt waanzinnig om naar te luisteren, klik gewoon op play, doe je ogen dicht en geniet.


10. PUKKELPOP: Linkin Park ~ Numb

LINKIN FREAKING PARK!!!! Ja dat.


Ben jij naar Lowlands of Pukkelpop geweest? 
Welke bands heb jij gezien?
Laat een reactie achter!

Wil je een keer mijn gast zijn bij Swinging Saturdays, en jou muziek delen? 
Stuur dan een email naar: ijskoudepassie@gmail.com Ben benieuwd wat jou top 10 zal zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten