donderdag 16 april 2015

Recensie: The Vampire Academy ~ Richelle Mead


Titel: The Vampire Academy
Nederlandse titel: Academicus Vampyrus
Schrijfster: Richelle Mead
Serie: The Vampire Academy #1
Uitgave: Oktober 2010
Nederlandse Uitgever: Moon
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans o.a
Aantal bladzijden: 333 p.
Leeftijdscategorie: Young adult, jongvolwassenen
Andere boeken in deze serie:
Frostbite, boek 2 (IJskoud)
Shadow Kiss, boek 3 (Schaduwkus)
Blood Promise, boek 4 (Bloedbelofte)
Spirit Bound, boek 5 (Geestesband)
Last Sacrifice, boek (Offergave)Over The Vampire Academy

St. Vladimir’s Academy  is geen gewone kostschool ~ het is een verborgen school waar de Moroi, een sterfelijk soort vampiers magie leert en de Dhampiers de half vampieren,  leren om de Moroi te beschermen.

Rose Hathaway is een Dhampier en bodyguard van haar beste vriendin Lissa, een Moroi vampier prinses. Samen zijn ze op de vlucht, maar ze worden aan hun haren teruggetrokken naar St. Vladimir ~ de plaats waar het grootste gevaar schuilt.

Rose en Lissa raken verstrikt in een web van verboden romantiek, de Academie's genadelooze sociale omgeving en onbespreekbare nachtelijke rituelen. Maar ze moeten behoedzaam zijn, want de Strigoi een ras onstuimige en gevaarlijke vampiers, willen Lissa een van hen maken.

Of komt het gevaar toch vanuit een andere hoek?

Mijn Recensie

Laat ik meteen maar met de deur in huis valllen, want ik heb dit boek echt verslonden! De eerste keer toen ik dit boek last weer ik niet wat me over kwam. Een boek dat vanaf het begin vol met actie zat, met interessante plot wendingen, die niet altijd voorspelbaar waren, wie wil dat nou niet?!

Dit was trouwens niet het eerste boek dat ik van Richelle Mead las, al eerder las ik Succubus Blues, welke ook echt fantastisch was, maar meer is weggelegd voor de wat oudere lezers, New adult of volwassenen zou ik dit boek onder schalen. Je kunt ergens dit jaar nog wel een recensie gaan verwachten van Succubus On Top en dus staat Succubus Blues op mijn herlees-lijstje, aangezien ik in 2012 voor het laatst dit boek heb gelezen.

Dat terzijde, ik zal mij nu focussen op wat ik van The Vampire Academy vond, voor de Nederlandse lezers beter bekend als Academicus Vampyrus. Ten eerste wil ik even zeggen dat de Nederlandse cover voor dit boek echt heel erg mooi is! Goed gedaan Uitgever Moon! Dit gaat zo vaak fout bij vertaalde boeken, denk bijvoorbeeld eens aan de vreselijk lelijke cover van Hush, Hush? Als men het dan wel een keer goed doet vind ik dat dat ook wel eens een keer gezegd mag worden.

Voor de verandering heb ik dus vandaag de Nederlandse cover gebruikt, ook al heb ik dit boek natuurlijk traditie getrouw in het Engels gelezen. Op Ice Cold Passion, zul je de cover treffen die mijn editie van dit boek heeft. 

De personages zijn goed uitgewerkt en  we ontmoeten zowel Rose als Lissa. Interessant vind ik het contrast tussen de Dhampiers en de Moroi (vampiers), en de opmerkelijke vriendschap tussen Rose en Lissa. Ze zijn zo verschillend in karakter en toch vormen ze twee handen op een buik.

Rose, heeft een grote mond, wat vaak leuke reacties op wekt, ook kan ze het goed vinden met de andere dhampiers, dus jongens, want ze is het enige meisje. Lisa is veel voorzichtiger en ze zal ook wel moeten om zich te mengen in de  Moroi's politieke spelletjes. Ze draagt dan ook het meeste van de tijd een masker van vriendelijkheid.

Ook de "vlammen" van Rose (Dimitri heerlijke verboden liefde) en Lisa (de andere verboden liefde Christian) zijn noemenswaardig. Ik vind Dimitri echt super, al doet hij niet onder voor Christian's zelfspot en goed getimede hilarische opmerkingen.

Waardering

In dit boek ontbreekt het aan niks, we hebben de good guys en bad guys plus een mysterie om op te lossen. Dit alles breng mij tot een enkele conclusie: 5 schaatsers! Huppa, Richelle steek die maar in je zak! Uh, figuurlijke zak dan, ijzers in die in je kont prikken is denk ik niet zo fijn.

Citaten

Jesse swallowed, eyes wide. None of the bravado he usually showed was there. I guess there was "usually"  and there was being held in the grip of a really ripped, really tall and really pissed of Russian guy. ~ Rose

Koop de boeken op Bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten