vrijdag 14 februari 2014

Recensie: Runes ~ Ednah Walters
Titel: Runes 
Schrijfster: Ednah Walters
Serie: Runes boek #1
Uitgave: 8th June 2013 
Uitgever: Firetrail Publishing
Taal: Allen verkrijgbaar in het Engels
Aantal pagina's: 245 p.
Leeftijdscategorie: Young Adult/Jongvolwassenen 
Andere boeken in deze serie: 
Immortals (Runes #2) 
Grimnirs (Runes #2.5) 
Seeress (Runes #3) Synopsis ~ Samenvatting

De zeventienjarige Rain Cooper heeft genoeg om zich zorgen om te maken, met haar vader's verdwijning en haar moeders onstabiele gedrag en haar vriendje die waarschijnlijk weer gaat verhuizen. Het laatste wat ze nodig heeft is Torin St. James - de mysterieuze buurjongen met de schitterende lach en merkwaardig manier hij haar kan lezen.

Raine voelt zich aangetrokken tot Torin's duistere "sexiness", tegen beter weten in, totdat hij haar redt met rare tekeningen over zijn hele lichaam, dan pas realiseert ze zich hoe ander hij eigenlijk is. Torin heeft iets in haar verandert, toen hij haar heelde. Ze kan aan niemand anders denken dan aan hem. De helft van de tijd weet ze niet of ze moet rennen of hem moet omhelzen.

Bang voor haar gevoelens, probeert ze er acht te komen wat Torin is. Wat Torin blijkt te zijn gaat ver terug in de tijd naar de oude mythen van de Germanen en Raine maakt hier deel van uit. Niet alleen zijn haar vrienden in gevaar, ze zal ook een goede kant, maar een foute keuze kan Raine's leven kosten.

Review

Dit boek in hoofdletters: WAANZINNIG! IK KAN NIET IN WOORDEN UITDRUKKEN HOE GEWELDIG DIT BOEK WEL NIET IS, DEZE MOET JE ECHT GAAN HALEN WANT JE ZAL ER GEEN SPIJT VAN KRIJGEN.

Sorry voor de caps lock actie maar dat moest er echt even uit! Dit boek is echt zo mooi en zal me echt altijd bij blijven, zo verschrikkelijk mooi! Dit boek hoort in het rijtje grootheden in de Young Adult thuis, tussen L.J. Smith, Richelle Mead, Stephenie Meyer en een andere schrijver die zijn huiswerk goed heeft gedaan: RICK RIORDAN! Als je een van deze schrijvers hebt gelezen dan weet je hoe goed dit boek wel niet moet zijn. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik hier niet direct aan begonnen ben in Augustus. Echt zonde dat ik zo lang gewacht heb, dit boek zal ik direct nog niet vergeten.

Dit boek neemt je mee op reis door mijn favoriete mythologie: Germaanse mythologie! Dit betekend dus germaanse goden, zoals Odin, Thor, die dankzij Marvel echt een bestaansrecht heeft gekregen in het nu. Dat ter zijde, dit boek licht een aantal aspecten van de Germaanse mythologie uit die ik niet eens kende. Bijvoorbeel de Norns, (zoek dat maar eens op, op wiki, echt interessant!). Misschien moet ik toch mijn mythologie boeken er nog maar eens op naslaan (ik heb er een aantal in de kast staan).

Het interessante aan dit boek is dat ook al weet je iets van mythologie, het houdt je toch voor het grootste deel in onwetendheid  ja en wel tot aan het einde! Echt ik heb het niet uit kunnen vinden, zelfs niet nadat ik in mijn hoofd door alle personages in Germaanse mythologie was gegaan. Ik kon het niet met zekerheid zeggen. Er waren ook heel wat onverwachte wendingen in die voor grote verrassing zorgden. Ook is er een bijpersoon (Raine's moeder) die voor een grote verrassing zorgde! (Ik ga natuurlijk niet vertellen hoe of wat dat is zonde het moet natuurlijk wel een verrassing blijven).

Aangezien ik nog niet genoeg redenen heb genoemd om dit boek te lezen, *ahu, was verder niet sarcastisch of zo, moet ik zeggen dat het een erg origineel verhaal is. Veel verassende elementen, maken het moeilijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren, dit is soms wel eens anders in YA boeken, velen zijn erg voorspelbaar. Deze laat je niet meer los, je blijft er over nadenken.

En dan dat einde! OMG Ednah! Wat doe je me aan! Echt, hartverscheurend, uit elkaar gevallen, in stukje versnipperd was mijn hart na de laatste pagina. Wacht, was DAT de laatste pagina?!?! Nee dat kan toch niet! Poeh he dat was best heftig, een recensie schrijven zonder spoilers, volgens mij is het toch wel aardig gelukt.

My rating ~ Mijn waardering

Dit boek laat je op het puntje van je stoel zitten van de eerste pagina tot de laatste. Het is een geweldig avontuur met een bovennatuurlijk tintje. Een fantastisch plot en interessante personages maakt dit een 5 sterren boek! 
Personages

Raine: is een uitstekende hoofdpersoon, eentje waar ik van hou. Ze vecht voor wat juist is, raakt niet compleet in de stress bij vreemde gebeurtenissen en komt op voor haarzelf en haar vrienden. Ze is gezellig om mee te kletsen  en we zouden goeie vrienden kunnen worden want we lijken best wel veel op elkaar qua karakter. Er was een ding dat ik niet zo geweldig vond aan Raine: Eirik. Ze was best wel een beetje hopeloos als het om hem ging. Raine is al jaren verliefd op hem maar kwam nooit uit haar rol van "beste vriend" totdat er wat gebeurt. Maar dan is ze eigenlijk al in de ban van een ander, Thorin. Haar gevoelens voor hem zijn erg diep en ik vind dat ze Eirik veel te lang aan het lijntje heeft gehouden. Ik vond het gewoon niet eerlijk en heb me hier ook echt aan ge├»rriteerd.

Thorin: Hij is echt knap, sexy, erg grappig en mysterieus. Moet ik nog doorgaan? Hij is het grote raadsel van dit boek, en eentje die ik niet op heb kunnen lossen. Tenminste niet tot het einde waar we eindelijk zeker weten wat hij is! Ik denk dat ik een nieuw boekvriendje heb gevonden ;)

Cora: Bij de naam Cora moet ik op eens denken aan Once Upon A Time Cora, niet echt een passende vergelijking alleen.  Je kent ze wel de vrolijke actieve bijpersonen, de beste vriendin die het saaie meisje mee op sleeptouw neemt. Dat is Cora.

Eirik: Om eerlijk te zijn vond ik Eirik helemaal niet zo leuk en hij werd steeds minder leuk als het boek vorderde. Ik kan er niet echt een vinger op leggen wat mij zo geirriteerd heeft aan hem, hij heeft wel een vette surprise party geregeld voor Raine. Maar hij was niet echt een sterk personage, eigenlijk was hij gewoon een lulletje rozenwater.


Quotes

"What is the underlying reason, St. James." "Greed. G-R-E-E-D. Five letter word., Mr. Finney. Not Four" Okay. "I'm listening. Explain your reasoning." "Humans are by nature self-centered. It doesn't matter how civilized or primitive they are. If they want something, they'll find a way to get it or take it. The old empires used land, women, religion, pride in one's nationality, or preservation of their culture as an excuse to start a war." - Thorin
“Blue eyes was studying the damaged mailbox like an insurance adjuster. Why couldn't he go bother someone else? Or at least put on a shirt?”  - Raine about Thorin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten