woensdag 5 juni 2013

Recensie: Divergent ~ Veronica Roth


Titel: Divergent
Schrijver: Veronica Roth
Nederlandse Titel: Inwijding ~ Haar Keuze Verandert Alles
Serie: Divergent
Uitgegeven in: 28th, February, 2012 /Maart 2012
Uitgever: Katherine Tegen Books, Van Goor
Aantal bladzijde: 487 p.
Taal: Nederlands, Engels e.a. talen
Andere boeken in deze serie:
Insurgent #2 / Opstand
Allegiant #3 /Samensmelting

Korte Samenvatting

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen.

Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Mijn mening

Ik ben misschien een beetje laat met het lezen van dit boek, en velen hebben hem waarschijnlijk al gelezen, maar ik wil toch even vertellen hoe geweldig dit boek was! Het is alsof ik een eindeloze overtreffende trap van boeken lees dit jaar. Eerlijk waar, ze worden beter, en beter, en beter, en beter. Eindeloos.

Om eerlijk te zijn zag ik er eerst een beetje tegenop om hier in te beginnen, na de wat bittere naamsmaak die Matched achter liet. Ik ben blij dat ik hem toch ben gaan lezen want dit boek is niet te vergelijken met Matched! Dit boek is vol actie in een compleet andere dystopia wereld! Het is echt geweldig, de adrenaline suist door je lichaam als je dit leest, net of je keer naar keer in de achtbaan stapt! Dit boek is heftig maar in de goede zin van het woord!

Tris is echt geweldig een kick-ass heldin, je kunt je makkelijk herkennen in Tris en ze is erg realistisch neergezet. Ik vind haar echt super, op haar officiĆ«le naam na dan, Beatrice het lijkt te veel op  Beatrix, wat toch echt een verkeerde associatie opwekt bij mij.

En dan hebben we natuurlijk Four/Tobias *zucht, staart verliefd voor zich uit* sexy, lief, en een echte vechter! De relatie die ontstaat tussen Four/Tobias en Trist voelt heel echt en realistisch aan. Het is niet liefde op het eerste gezicht, maar de band groeit als het boek vordert.

En dan hebben we nog een heel scala aan interessante bij-personen, zoals Tris vrienden Christina, Will en Al, die het karakter hebben van de fracties waar ze uit komen, er is zeker erg goed over nagedacht. Alle personages in dit boek hebben hun eigen stem, en karateristieke manier van doen. Dat maakt dit boek erg realistisch.

Een van de leukste bij-personen vond ik wel Uriah, hij is afkomstig van de Dapperheidszuil en hij lijkt Tris te accepteren om haar karakter en niet om de zuil waar ze uit komt. Dat vond ik erg interessant. Ook deed hij mij een beetje denken aan Seth (van Twilight) door zijn zachtaardige karakter en enthousiasme.

Tris krijgt het voor elkaar, om door haar karakter en haar uitslagen in de testen van de inwijding, geaccepteerd te worden door bijna iedereen, inclusief degene die geboren zijn in de Dapperheidzuil. Zoals ik al zei Kick-ass!

Dit boek heeft mijn mening over het dystopia genre erg verandert en ik denk dat dit genre langzaam aan een van mijn favoriete genres aan het worden is. Iedere dystopia heeft een economisch/politiek standpunt, dit vind ik erg boeiend aan dit genre, maar het zet je ook aan het denken over de huidige maatschappij.

Het enige probleem dat ik heb, is met de Nederlandse titel van dit boek, "Inwijding". Divergent betekend in het Nederlands volgens het prisma woordenboek: divergent of afwijkend. In het boek wordt Tris wel ingewijd, maar de essentie van dit boek is toch het zijn van een divergent. Dus de Nederlandse titel geeft een vertekend beeld over de essentie van het boek en dat is jammer.

Dit is een van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb, vol actie, eerste liefde, spanning, complotten en familiebanden. Dit boek heeft het allemaal, en daarom krijgt deze 5 sterren!!


Quotes:

Tris: “Peter would probably throw a party if I stopped breathing.'

Tobias: 'Well,' he says, 'I would only go if there was cake.”
Hier heb ik verschikkelijk om gelachen.
“Moths," repeats Will. "You're afraid of moths?"

"Not just a cloud of moths," she says, "like...a swarm of them. Everywhere. All those wings and legs and..." She shudders and shakes her head.

"Terrifying," Will says with mock seriousness. "That's my girl. Tough as cotton balls."

"Oh, Shut up.”  
Dit is de reden dat ik de Nederlandse titel niet geweldig vind, het past niet, dit is de essentie van het boek, niet de inwijding, maar het zijn van een Divergent.
 “I feel like someone breathed new air into my lungs. I am not Abnegation. I am not Dauntless.
I am Divergent.”
De laatste:
“Human beings as a whole cannot be good for long before the bad creeps back in and poisons us again.” 

Music

Natuurlijk heeft miss muziek weer muziek voor je! En deze keer wel drie nummers. Drie, ja dat heb je goed gelezen! De eerste is Muse met Neutron Star Collision, deze beschrijft de relatie tussen Tobias/Four en Tris!

De tweede is Imagine Dragons met Radioactive, alleen al omdat het ritme goed past bij het ritme van het boek, en de actie in het boek. (Oh en het is stiekem mijn favoriete nummer van het moment).
De laatste is voor het laatste deel van het boek, en de titel zegt genoeg: Bigger Than Us, van de White Lies. Ook deze heeft dezelfde energie als in het boek.

Muse ~ Neutron Star Collision Imagine Dragon ~ Radioactive White Lies ~ Bigger Than Us

2 opmerkingen:

  1. Goede review! Heb je Insurgent al gelezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! Nee daar ga ik waarschijnlijk van het weekend aan beginnen, ben bang dat als ik er nu aan begin ik hem niet eerder weg leg dan dat ie uit is.. Dus dat wordt niet wat haha

      Verwijderen