dinsdag 28 mei 2013

Recensie: Matched ~ Ally Condie


Titel: Matched
Serie: Matched, boek 1
Nederlandse titel: Matched ~ Laat je niet meer los
Schrijver: Ally Condie
Uitgave: 30 November, 2010
Uitgever: Dutton Juvenile, Lemniscaat (Nederlandse editie)
Aantal pagina's: 369 p.
Taal: Nederlands, Engels, e.a. talen
Leeftijdscategorie: Young Adult, jongvolwassenen
Andere boeken in deze serie:
Crossed #2
Reached #3

Korte samenvatting:

Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij De Unie waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend Xander. Maar dan gaat er iets grondig mis.

Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen. Ze begint zich af te vragen of De Unie wel zo geweldig is als dat het lijkt. Nadat ze op haar Match kaart het gezicht te zien kreeg van 2 verschillende jongens, blijkt haar Match misschien toch niet de goede te zijn.

Ze word verliefd op de "verkeerde" jongen, die niet haar Match is, de mysterieuze Ky. Zullen ze het patroon van De Unie kunnen doorbreken?

(Bron: Bol.com)

Mijn Mening:

Ik heb deze recensie al heel wat keren uitgesteld, gewoon weg omdat ik niet weet wat ik in hemelsnaam over dit boek moet vertellen. Meestal weet ik wel wat ik van een boek vind, de dingen die leuk waren en die niet leuk waren. Maar dit boek liet mij achter met veel om over na te denken.

Ik heb veel moeite gehad om dit boek uit te lezen, ik had hem bijna afgeschreven, maar mijn nieuwsgierigheid heeft toch van me gewonnen. En het einde van het boek maakte het allemaal goed! In de laatste 100 pagina's ontpopt Cassia zich eindelijk tot de rebel waar we vanaf de eerst bladzijde al op zaten te wachten.

Wat ik leuk vond aan dit boek:
De wereld-opbouw: De wereld die Ally in dit boek heeft weten te creeren is in een woord fascinerend! Een wereld waar alles gepland word en er geen ruimte is voor een eigen wil of creativiteit. Ik denk niet dat ik het er een dag vol zou kunnen houden! Angst aan wekkend!

De prille liefde: De prille liefde die ontstaat tussen Cassia en Ky, Ky de mysterieuze jongen die kan schrijven  en zijn geheimen met Cassia deelt.  Ik hoop dat we in het volgende boek nog meer van hem te zien krijgen!

Wat ik niet leuk vond:
De traagheid waarmee het verhaal vorderde, voor mij miste het actie, of verrassende elementen of misschien wel schokkende scenes. Ik weet het niet, maar voor mij duurde alles te lang. Hierdoor legde ik het boek iedere keer weer weg, en heeft het mij ongeveer een maand gekost om me er doorheen te bijten. Dit vind ik wel een groot nadeel.  Maar hier is ook waarin ik mijzelf tegen spreek. Kijkende naar de wereldvorming en verhaallijn, had Ally het ook niet anders kunnen schrijven. Het doorbreken van gedachten/gedragspatronen is niet iets wat je in een dag doet, zulke dingen kosten tijd en dat is waarom het verhaal zich langzaam voortbeweegt.


Quotes:

Cassia: They are giving us pieces of a real life instead of the whole thing. They have perfected the art of giving us just enought freedom; just enough that when we are ready to snap, a little bone is offered and we roll over, belly up, comfortable and placated like a dog
Cassia: I realize now how much courage it takes to choose the life you want, whatever that might be.

Music: 

Dit nummer is of het thema nummer voor de Unie of een van de 100 liedjes! Geniet er van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten