dinsdag 21 februari 2017

Recensie: De Glazen Troon ~ Sarah J. MaasEngelse titel: Throne of Glass
Nederlandse titel: De Glazen Troon
Auteur: Sarah J. Maas
Serie: Glazen Troon serie, boek #1
Uitgever: Bloomsbury Children's Books
Nederlandse uitgever: Boekerij
Datum van uitgave: 3 Mei 2013 (Eng editie)
Aantal pagina's: 404 p.
Taal: Engels, Nederlands, Spaans, Duits, e.a.
Leeftijdscategorie: Young Adult, jongvolwassenen
Andere boeken in deze serie:
De Donkere Kroon, Crown Of Midnight, boek #2
Erfgenaam van Vuur, Heir of Fire, boek #3
Queen Of Shadows (nog niet vertaald), boek #4
Empire Of Storms (Engelse editie verwacht in september), boek #5
The Assasin's Blade, korte verhalen bundel, nog niet vertaald

Over De Glazen Troon

De magie is uit Erilea verdwenen.
Op de troon zit een brute koning.
Een competitie kan de wereld Adarlan's meeste gevreesde huurmoordenaar veranderen.

Celaena Sardothien was ooit Adarlan’s meest gevreesde huurmoordenaar. Nu moet ze zien te overleven in de zoutmijnen van Endovier. Tot op een dag de kroonprins haar een voorstel doet dat ze niet kan weerstaan, een kans op vrijheid.

Het enige wat ze hiervoor hoeft te doen is de koning’s kampioen worden. Maar als de concurrenten een voor een op brute wijze vermoord worden, vrees ook Celeana voor haar leven. Zal ze het duister dat zich heeft gevestigd in het glazen kasteel kunnen verslaan?

Mijn recensie

Hoe schrijf je een recensie over een boek dat zo uitermate populair is dat eigenlijk alles al gezegd is? Dat was mijn gedacht toen ik aan deze recensie begon. Na een tijdje zoeken op mijn favoriete blogs, kwamen er twijfels over hoe populair dit boek aan deze kant van de oceaan eigenlijk is? Ik vond wel recensies op mijn favoriete blogs, allemaal net als deze van de Engelstalige versie.

Een tweede zoekactie eindigde op de website van de Boekerij de Nederlandse uitgever van dit boek.  Daar bleek tevens het boek uitverkocht te zijn, ik weet niet of ik dat een goede of slechte zaak moet vinden. Het is al een tijdje geleden dat ik aan deze recensie begon, en dus is dit misschien voor sommige mensen al oud nieuws maar de uitgever komt met nieuwe covers! Op Facebook stonden 2 versies, je kon de uitgever laten weten welke jij het mooiste vond. Ik moet bekennen dat ik ze erg mooi vond maar ze kunnen echt niet op tegen de originele cover, sorry Boekerij!

Nu terug naar waar het eigenlijk om moet gaan het boek! Dit is een knap staaltje werk, vanaf de eerste letter hang je aan Sarah's lippen en wil je dit in een zucht uit lezen. Mocht je nog twijfelen of dit boek iets voor jou is, ik ga proberen uit te leggen waarom het de moeite waard is, om te lezen.

Sarah J. Maas heeft een geweldige nieuwe wereld voor ons gecreëerd, genaamd Erilea. De koning van Adarlan, een van de landen van deze nieuwe wereld regeert met ijzeren hand en probeert stukje bij beetje heel Erilea te veroveren.

Onze reis door Erilea begint in Endovier, een straf kamp hier vinden wij onze hoofdpersoon, de nog al arrogante (ex)huurmoordenares Celaena. Ja ik noem Celaena arrogant, want zo komt ze vooral in het begin over. Later zal blijken of ze werkelijk zo "getalenteerd" is als dat ze ons belooft.

Ondanks het feit dat Celaena nog al arrogant op mensen kan overkomen, heeft ze toch ook een andere kant, een zachte kant. Ze probeert op haar manier de wereld te redden, ze heeft ook veel demonen uit het verleden die haar van tijd tot tijd plagen. Al met al is het een heel sterk personage, iets wat ik erg kan waarderen.

Het verhaal wordt grotendeels verteld uit het perspectief van Celaena maar ook een aantal bijfiguren krijgen de kans om hun verhaal te vertellen, zoals kroonprins Dorian en Chaol, dit geeft diepte aan dit verhaal.

Naast de competitie en de romantiek heeft dit boek ook nog een redelijke dosis politiek. Een spelletje dat Nehemia heel goed speelt. Nehemia, de leukste bijfiguur

Verder wil ik toch even zeggen dat de er in de Nederlandse omschrijving gezegd wordt dat Celaena door 2 mannen bemind wordt. Mijn eerste reactie was, nee moet het weer over de romantiek boeg gegooid worden? Het is inderdaad zo dat 2 mannen verliefd op haar zijn, maar het verhaal focust zich hier niet op. Laat dit boek niet liggen om het feit dat er (weer) een liefdedriehoeksverhouding in zit. Je kunt hier namelijk prima om heen lezen! Dit is geen nieuwe Twilight, dit is een verhaal van overleven en actie! Zo dat wou ik toch echt even kwijt.

Ooooh en de cover van de Engelse versie, zooooo mooi! Ik heb ook de andere boeken al in de kast staan, echt een plaatje. Stuk voor stuk zijn deze boeken schitterend vormgegeven. Soms haal ik ze uit de kast alleen om ze even te bewonderen. 

Mijn waardering

De conclusie, een boek met een fascinerende nieuwe wereld. Een krachtige hoofdpersoon, goed uitgedachte bijpersonen, die je hart sneller laten kloppen of je de haren uit je hoofd doen trekken. De competitie is spannend tot het bittere einde en het laat je naar meer smachten. Het vervolg ga ik zeker lezen!


maandag 6 februari 2017

Filmrecensie: Guardians of the GalaxyTitel: Guardians Of The Galaxy
Duur: 121 minuten
Regiseur: James Gunn
Uitgekomen op: 14 August 2014

Over Guardians of the Galaxy

In het universum wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill die een geheimzinnige bol heeft gestolen.

Maar Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet.

Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal uiteenlopende vreemde vogels; Rocket, een wapendragende wasbeer, Groot, een boommens, de dodelijke en mysterieuze Gamora en de door wraak gedreven Drax the Destroyer.

Mijn recensie

Ik zal eerlijk zijn, ik ben niet een groot fan van Science fiction, ik ben nooit verder gekomen dan Star Trek Voyager. Toch begint er bij mij verandering in te komen, steeds meer Science fiction boeken en films verschijnen er op mijn (boeken)plank. Deze film is te vinden op Netflix en moest ik natuurlijk gewoon zien, want wie is er tegenwoordig geen fan van Marvel?

De laatste jaren komen er regelmatig Marvel films uit, Thor, The Advengers, Iron man stuk voor stuk waren ze geweldig. De stripverfilmingen maken een ware opkomst de laatste jaren. Zo jammer dat niemand mij bij de hand heeft genomen en de stripwereld heeft geintroduceerd. Zoals gewoonlijk "I am late at the party". Suggesties voor welke Marvel strip ik als eerste moet lezen zijn van harte welkom!

Terug naar de film. Laten we beginnen bij de muziek, de keuzes die ze hiervoor gemaakt hebben zijn geweldig. Zelfs grappig op momenten, het geeft zeker een extra dimensie aan de film en heeft een duidelijke rol in deze film.

Aan het begin van de film zien we dat Peter Quill, onze hoofdpersoon, zijn moeder verliest en wordt meegenomen door een ruimteschip. Meer achtergrond krijgen we niet te zien, ergens is dit wel jammer, maar voor het verhaal is het niet strikt noodzakelijk. Wanneer Peter een bol steelt, begint de actie. Hij wordt gevolgt door Gamora, die de bol weer van hem probeert te stelen.

Later worden Groot (een soort van bom), Rocket (een pratende wasbeer en mechanisch wonder) en Drax toegevoegd aan het reisgezelschap. Samen vormen zij later de "Guardians of the Galaxy". De diversiteit in hoofdpersonen maakt deze film een hilarische film.  Het verhaald is niet ingewikkeld en daardoor zeer makkelijk te volgen.

Rating

Deze film was echt entertaining, geen saai moment kunnen vinden. De muziek was geweldig, net als de special effect. Ook bevat deze film een goede dosis humor.  Dit is een film voor als je gwoon lekker wil genieten en niet na wil denken over een ingewikkeld plot. Al met al is deze film echt alle 5 de schaatsers waard.

De Trailer

zaterdag 4 februari 2017

Swinging Saturdays 62: Hard Rockers


Swinging Saturdays is een muzikale meme georganiseerd door Ice Cold Passion, om onze passie voor muziek te kunnen delen. Het doel is om een muziek top 5 (of top 10) te maken van het genre of artiest die je leuk vindt. Of wees creatief en deel een top 5 met een bepaald thema! Bijvoorbeeld een boek soundtrack, grappige liedjes of liedjes voor op een regenachtige dag top 5!

1. Foo Fighters ~ Best Of You

Hoe kan het dat ik in al die tijd nog nooit de Foo's besproken heb? Zelfs niet naar 60 Swinging Saturdays? Oh jee, ik geloof dat ik mij toch maar eens moet verontschuldigen. Nu dan maar wel een lekker liedje, speciaal voor jullie "the Best of You". 2. Stereophonics ~ Maybe Tomorrow

Zo nu dat jullie een beetje meer energie hebben, doen we  maar even een rustig liedje tussen door. Deze live versie is gewoon de beste versie van dit nummer ooit. Deze versie staat ook op het album: Live From Dakota. Het is gewoon dat "Rauwe randje" heerlijk!


3. Billy Talent ~ Rusted From The Rain

Een Canadese band! Ja ja, Canada heeft wel degelijk een goede lading succesvolle artiesten (denk aan onze grote vriend Justin Bieber) Voor degene die mij niet zo goed kennen, Canada is en blijft mijn 2de thuis. Dit is voor mij ook een stukje jeugdsentiment, en doet mij altijd terugdenken aan het jaar dat ik in Canada heb doorgebracht.


4. Stone Sour ~ Through The Glass

Dit is echt het enige nummer dat ik van Stone Sour ken, maar ik vind hem heel mooi. Toch vergeet ik ook bij regelmaat dat dit nummer bestaat en moet ik altijd nadenken van wie is het ook al weer? Speciaal voor jullie een mooie akoestische versie van Through The Glass.


5. Lostprophets ~ Last Train Home

Ik weet het, de zanger van deze band is absoluut geen zuivere koek. Het al een tijd geleden dat ze de zanger arresteerde voor kindermisbruik. Een steekje los zit er wel bij deze vent, het betekende tevens het einde van de Lostprophets. Ik geloof dat ze onlangs nog wel weer een poging hebben gedaan om verder te gaan zonder de zanger of dit gelukt is weet ik echter niet. Ondanks het feit dat de zanger gestoord is blijft Last Train Home toch een favoriet.


6. Alberta Cross ~ ATX

Het is gewoon de hele dynamiek van dit liedje. Gillende gitaren, een interessante stem, en de afwisseling tussen harde en rustige stukken. Dit is gewoon een liedje waar over nagedacht als een schrijver over het plot van een boek.


7. Muse ~ Physcho

Deze band mag je van mij gewoon voor elk liedje dat ze uitbrengen een award geven. Dit is een van de beste bands ter wereld. Ik ben zo blij dat ik ze vorig jaar voor het eerst live heb kunnen zien. De show was echt van ongeëvenaard niveau zowel visueel als muzikaal gezien. Hier een liedje van hun meest recente album Drones.


8. Placebo ~ Protège Moi

Ja nu we Muse besproken hebben moet ik toch echt verder gaan met Placebo. Gelijk met Muse, kwam Placebo voor mij. Het duistere vriendje van Muse. Aan beide bands heb ik moeten wennen, maar als je dan eenmaal een album een aantal keer geluisterd hebt dan kun je deze muziek zeker waarderen. Ja, het is duister, ja het kan een deprimerend effect hebben op mensen maar desalniettemin blijft het fantastische muziek. Dit nummer is en blijft geweldig (zal het Frans wel zijn). Er is trouwens ook een Engelse versie van dit liedje, maar deze is gewoon mooier.


9. Queen of the Stone Age ~ No One Knows

Erg "catchy" die gitaar riedeltjes of zijn het riffs? van de mannen van Queen of the Stone Age. Speciaal voor jullie No One Knows.


10. Three Days Grace ~ Never Too Late

Oh, dit liedje is echt zo mooi, heb hem nu tijdens het schrijven al 5 keer op nieuw geluisterd. Nu snappen jullie vast waarom het altijd zo lang duurt dat er weer nieuwe content verschijnd op mijn blog. Ik ben nog al snel afgeleid. Dit keer een acoustische versie van dit liedje, geniet er van.


Wie zijn jouw favoriete hard rockers?
Laat een reactie achter!

Wil je een keer mijn gast zijn bij Swinging Saturdays, en jou muziek delen?
Stuur dan een email naar: ijskoudepassie@gmail.com Ben benieuwd wat jou top 10 zal zijn!