zaterdag 4 juli 2015

Swinging Saturdays #51 De Blues vibes, de legendes

Swinging Saturdays is een muzikale meme georganiseerd door Ice Cold Passion, om onze passie voor muziek te kunnen delen. Het doel is om een muziek top 5 (of top 10) te maken van het genre of artiest die je leuk vindt. Of wees creatief en deel een top 5 met een bepaald thema! Bijvoorbeeld een boek soundtrack, grappige liedjes of liedjes voor op een regenachtige dag top 5!

Jaaaa, had ik daar toch belooft dat ik vorige week over de blues zou schrijven in Swinging Saturdays, maar ik was een beetje afgeleid. Ik heb namelijk vorige week vrijdag een TV gekocht! Woehoe, die had ik nog niet, ik heb een half jaar kunnen kijken op een heel klein inimini TVtje dat ik van mijn moeder geleend had. Dat was nu niet bepaald ideaal, ik moest met me neus zo wat tegen het scherm aan gaan zitten om wat te kunnen lezen.
Nu kan ik genieten van een full HD, 3D 42 inch smart TV. Je kunt dus wel raden wat ik vorig weekend gedaan heb. Juist, spelen met mijn nieuwste speeltje, net als een klein kind. Dus het beloofde blues bericht bleef uit.

Maar ik heb deze nu voor jullie in petto, ik hoop dat jullie er net zo van genieten als dat ik vandaag heb gedaan. Onder het genot van een kop koffie, en het ochtend zonnetje. Heerlijk! De blues artiesten die ik vandaag aan jullie wil voorstelllen zijn een inspiratie voor velen, en zul je nog vaak horen als artiesten de beroemde vraag wordt gesteld: "Welke artiesten hebben jullie geïnspireerd/beinvloed?"

1. Charley Patton ~ Shake It And Break It

Laten we direct met de deur in huis vallen met een van de oudste blues artiesten, Charley Petton die al hits maakte voordat Robert Johnson aan zijn carriere begon. Geboren: onbekend gestorven in 1934. Dit liedje klinkt vrolijker dan de anderen, toch is het puur en ruw.


2. Robert Johnson ~ Crossroads

Robert Leroy Johnson, geboren: May 8, 1911, gestorven: August 16, 1938. Hij is de 2de blues legende, een legende waar zelfs Supernatural een afleverening aan heeft gewijd. En dat is niet zo raar want er gaat een verhaald de ronde dat hij zijn zie heeft verkocht aan de duivel.  Hier wat de Engelse Wikipedia pagina zegt:
According to legend, as a young man living on a plantation in rural Mississippi, Robert Johnson had a tremendous desire to become a great blues musician. He was instructed to take his guitar to a crossroad near Dockery Plantation at midnight. There he was met by a large black man (actually the Devil) who took the guitar and tuned it. The Devil played a few songs and then returned the guitar to Johnson, giving him mastery of the instrument. This was in effect, a deal with the Devil mirroring the legend of Faust. In exchange for his soul, Robert Johnson was able to create the blues for which he became famous.


3. Son House ~ Death Letter Blues

Geboren: March 1902 – gestorven: October 19, 1988 Ik hou van deze muziek, het is sneller en niet zo "zeurend" als sommige nummers van Robert Johnson en Charley Patton. Die soms erg lange uithalen hebben in hun nummers.


4. Booker "Bukka" White ~ Aberdeen Mississippi Blues

Geboren 1909, gestorven 1977. Ook Booker weet de blues weer op compleet eigen wijze te brengen.


5. Howling Wolf ~ I'll Be Back Someday

Geboren: 1910, gestorven 1976.  Dit is nu precies zoals blues moet klinken. Hoop dat jullie het ook mooi vinden. Heerlijk die rauwe stem!


6. Muddy Waters ~ Got My Mojo Workin

Geboren: 1913, gestorven 1976. Kijk eens wat ik gevonden heb! Ja wel, het origineel van Got My Mojo Workin'. Een liedje dat ik ken van Kitty, Daisy, Lewis, een cover die ik hier op IJskoude passie ook vaak heb gebruikt.

7. Sister Rosetta Tharpe ~ Up Above My Head

geboren: 1915, gestorven 1973. Ik kwam dit toevallig tegen en ik vond het echt verrassend goed! Deze zuster rock de pan uit! Haar bekendste nummer "Down By The Riverside". Ik kies vandaag toch voor een ander nummer, waar ze in laat zien hoe goed ze op de gitaar is.


8. John Lee Hooker ~ Boom! Boom! Boom!

Geboren: 1917, gestorven: 2001. We kent dit liedje nu niet?


9. BB King ~ Rock Me Baby

Geboren 1925,  recentelijk overleden in mei dit jaar (2015). Een andere legende die deze wereld verlaten heeft.


10. Stevie Ray Vaughan ~ Pride and Joy

Geboren 1954, gestorven: 1990. Wist je dat hij is omgekomen in een helikopter ongeluk toen hij op tour was samen met Eric Clapton? Het blijkt dat ze tegen een ski heuvel zijn aangevlogen. Pride and Joy is een van mijn favoriete nummers ooit. Daarom sluiten we deze top tien af met dit fantastische nummer.


Wie is jouw favoriete blues artiest? 
Wat is jouw favoriete nummer?
Laat een reactie achter!

Wil je een keer mijn gast zijn bij Swinging Saturdays, en jou muziek delen? 
Stuur dan een email naar: ijskoudepassie@gmail.com Ben benieuwd wat jou top 10 zal zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten